Kanser nedir?

Kanser nedir?

Genel 4.02.2023 12:26:24 83 0
Kanser nedir?
Hücrelerin normal davranışlarını düzenleyen mekanizmaların bozulması sonucunda oluşan kanser, hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasını meydan getirir. Bu kontrolsüz çoğalma normal doku ve organların düzenli bir şekilde çalışmasını ve fonkisyonunu değiştirir. Kanserin belirleyici özelliği, normal sınırlarının ötesine geçen ve daha sonra vücudun bitişik kısımlarını istila edebilen ve diğer organlara yayılabilen anormal hücrelerin hızlı üremesi ve yayılmasıdır. Bu işlem, metastaz yapma olarak isimlendirilir. Metastaz yapma özelliği ile yayılması ölümlere sebebiyet verir. Karsinojen, kansere yol açan maddelere verilen isimdir ve kanser ile ilgili epidemiyolojik çalışmalar verileri sayesinde taksomisi yapılmıştır. Bunlar; radyasyon, kimyasallar ve virüsler olarak bilinir. Kanserin ekonomik etkisi önemlidir ve her geçen gün artmaktadır. 2010 yılında kanserlerin toplam yıllık ekonomik maliyeti yaklaşık 1,16 trilyon ABD doları olarak tahmini raporlandırılmıştır. DSO’ ya göre kanser dünya genelinde ikinci sırada gelen ölümleri meydana getirir. 2015 yılında 8,8 milyon ölüm kanserden oluşmaktadır. Dünya çapında kanser için ölüm oranı 6’da 1’ olarak raporlandırılmıştır. Kanser ölümlerinin en yaygın nedenleri 1. sırada 1.69 milyon ölüm ile akciğer kanseri olmak üzere karaciğer, kolorektal, mide ve meme olarak yer almaktadır. Lisans bitirme tezimden alıntıdır. Esenlik içinde sağlıklı bir yaşam dilerim.

VALİ KIZILKAYA, KÖYLERİN ALT YAPI YATIRMLARINI MASAYA YATIRDI

Siirt’te dolu yağışı; sebze ve fıstık bahçeleri zarar gördü

DEDAŞ'tan Siirt ve İlçelerine Planlı Elektrik Kesintisi Uyarısı! İşte 8 Mayıs 2024 tarihinde Siirt'te yapılacak Elektrik Kesintileri ve Saatleri

Siirt’te İki Grup Öğrenci Arasında Bıçaklı Kavga: 3 Yaralı

Siirt İl Müdürü Sadoğlu, Osman Gazi ilk-Ortaokulu’nu Ziyaret Etti

Siirt’te Hayvanlarda Şap Hastalığına Karşı Aşı Uyarısı

İl Müdürü Sidar,  Dirikolu Ailesinin Acılarını Paylaştı

Milli Eğitim Müdürü Sadoğlu, Ana Okulunda İncelemelerde Bulundu

Siirt’te boğazına yabancı cisim kaçan öğrencisinin hayatını kurtardı!

Vali Kızılkaya Dirikulu Ailesine Taziye Ziyaretinde Bulundu


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.