“Hamileliğin ilk 5 haftasında kimyasal gebelik riskine dikkat edilmeli”

Kimyasal gebeliğin, hamileliğin beşinci haftasından önce gerçekleşen bir erken dönem düşüğü olduğunu belirten Tüp Bebek Tedavisi Uzmanı Op. Dr. Muhterem Akdeniz, “Kimyasal gebelik yaşayan kadınlarda düşük progesteron seviyeleri sa

Sağlık 5.04.2024 10:35:00 121 0
“Hamileliğin ilk 5 haftasında kimyasal gebelik riskine dikkat edilmeli”

Kimyasal gebeliğin, hamileliğin beşinci haftasından önce gerçekleşen bir erken dönem düşüğü olduğunu belirten Tüp Bebek Tedavisi Uzmanı Op. Dr. Muhterem Akdeniz, “Kimyasal gebelik yaşayan kadınlarda düşük progesteron seviyeleri saptanmıştır. Bu nedenle, progesteron takviyesi gibi tedaviler kimyasal gebelikleri önlemek veya tedavi etmek için kullanılabilir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Tüp Bebek Tedavisi Uzmanı Op. Dr. Muhterem Akdeniz, kimyasal gebelik hakkında açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Akdeniz, “Kimyasal gebelik, hamileliğin beşinci haftasından önce gerçekleşen bir erken dönem düşüğüdür. Embriyo, oosit döllenmesini tamamlamış olmasına rağmen rahim içine tam olarak yerleşemez ve gelişimi durur. Bu duruma biyokimyasal gebelik denir” diye konuştu.

“Gecikmiş adet dönemi ile hekime başvuruyorlar”

Kimyasal gebeliği olan kadınların genellikle gecikmiş adet dönemi ve düşük HCG (insan koryonik gonadotropin) seviyeleri ile doktora başvurduklarını söyleyen Op. Dr. Akdeniz, “Ayrıca karın bölgesinde kramp tarzı ağrılar, düşük seviyede pozitif sonuç veren gebelik testleri ve vajinal kanamalar da görülebilir. Ancak, bu kanamalar genellikle tutunma kanamaları ile benzerlik gösterir ve normal gebeliklerde olduğu gibi mide bulantısı, yorgunluk veya halsizlik gibi belirtiler görülmez. Kimyasal gebelikteki hormon seviyeleri genellikle düşüktür” şeklinde konuştu.

“35 yaş ve üstü kadınlar dikkatli takip edilmeli”

Kimyasal gebeliğin, genellikle kromozomal anormalliklerle ilişkili olduğunu ve yalnızca o dönemdeki anormallikleri kapsadığını belirten Op. Dr. Akdeniz, “Bu yüzden kimyasal gebelikleri önlemek için özel bir tedbir alınması gerekmez. Ancak, 35 yaş ve üstü kadınlar, tiroit hastalığı, diyabet veya pıhtılaşma faktörleri gibi sağlık sorunları olan kadınlar ve polikistik over sendromu hastaları daha dikkatli bir şekilde takip edilmelidir” dedi.

“Kimyasal gebelik düşük olarak görülmez”

Kimyasal gebeliğin düşük olarak kabul görülmediğine değinen Op. Dr. Akdeniz, “Kimyasal gebelik, düşük olarak kabul edilmez ve gebelik testi pozitif çıkan bir kadının kanaması her zaman kimyasal gebelikle ilişkili olmayabilir. Kimyasal gebelik yaşayan kadınlarda düşük progesteron seviyeleri saptanmıştır. Bu nedenle, progesteron takviyesi gibi tedaviler kimyasal gebelikleri önlemek veya tedavi etmek için kullanılabilir. Kimyasal gebelik hakkında daha fazla bilgi edinmek ve sağlıklı bir gebelik için uygun önlemleri almak için bir doktora başvurmanız önemlidir” ifadelerini kullandı


Haber Editörü

Sami EROL

Başkan Gülümser’den 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı Mesajı

Belediye Başkanı Erdem 19 Mayıs Kutlamalarına Katıldı

Belediye Başkanı Erdem  Çelenk Sunma Törenine Katıldı

Milli mücadelenin ruhu 105 yaşında! Siirt'te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşku ile kutlanıyor

Baykan’da 19 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

Baykan’da 19 Mayıs’ Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Çelenk Sunma Töreni Gerçekleştirildi

Siirt Belediyesi Ekipleri Su Arızasına Müdahale Etti

Siirt'te "Mabedin Gölgesinde Bir Nesil" Final Programı Yapıldı

Kurtalan'da Yaşanan Su Sorununa İlişkin Eşbaşkan Bingöl'den Açıklama

Siirt’e Ters Laleleri Görüntülendi


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.