DOSYA HABER/TÜRKİYE'NİN MAĞARALARI - Hasankeyf'teki tarihi mağaraların turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı

DOSYA HABER/TÜRKİYE'NİN MAĞARALARI - Hasankeyf'teki tarihi mağaraların turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı

Kültür Sanat 4.12.2023 12:03:02 163 0
DOSYA HABER/TÜRKİYE

BATMAN (AA) - İBRAHİM TOPRAK - Batman'ın Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihi yerleşkedeki binlerce yıllık mağaraların turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Anadolu Ajansının (AA) "Türkiye'nin Mağaraları" dosya haberinin 19'uncu bölümünde, Hasankeyf'teki binlerce yıllık mağaraların turizme kazandırılması için yürütülen çalışmalara yer verildi.

Mezopotamya'nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf'te, Yamaç Külliyesi çevresinde bulunan mağaraların korunması ve turizme kazandırılması sağlanacak.

İl Özel İdaresi ve Hasankeyf Kaymakamlığınca tarihte barınma ve iskan yeri olarak kullanılan binlerce yıllık mağaraların temizlik ve restorasyonu için proje hazırlanıyor.

- Proje çalışması bu ay tamamlanacak

Hasankeyf Kaymakamı Mehmet Ali İmrak, AA muhabirine, Hasankeyf'in 12 bin yıllık tarihe sahip kadim şehir olduğunu söyledi.

Batman'da tarih ve turizm denildiğinde ilk akla gelen yerin Hasankeyf olduğunu belirten İmrak, bu potansiyelin arttırılması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini, Yamaç Külliyesi etrafındaki mağaraların turizme kazandırılmasını amaçladıklarını dile getirdi.

İlgili firmanın projelendirme çalışmasının bu ay tamamlanacağını ve ardından ihale yapılacağını belirten İmrak, Hasankeyf'in yerli ve yabancı turistler açısından önemli bir destinasyon olduğunu ifade ederek, "Proje kapsamında mağaraların temizlenmesi ve turizme açılmasını hedefliyoruz. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen de ilçenin, Mezopotamya'nın ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyledi.

Kusen, "Bunun delili de yaklaşık 6 bin mağaranın burada bulunmasıdır. Mağaralar tarih öncesinden günümüze kadar kullanılmış. Özellikle Sümer ve Urartu dönemlerinde mağara şehir anlamında bir yerleşim yeri olduğu ortada." ifadelerini kullandı.

Günümüze kadar gelen mağaraların turizme kazandırılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Kusen, bu sayede tarihi mağaraların ekonomik katkı sağlayacağını söyledi.

- 1970 yılına kadar mağaraların yüzde 90'ında Hasankeyfliler yaşamış

Çalışmalar sayesinde mağaraların gelecek nesillere aktarılacağına işaret eden Kusen, 1970 yılına kadar mağaraların yüzde 90'ında Hasankeyflilerin yaşadığını anlattı.

Kusen, şöyle konuştu:

"6 bin mağarayı geleceğe miras olarak bırakmamız lazım. Bu tarihi kültürel zenginliği ekonomiye de kazandırmak gerekiyor. Kale bölgesinde 3 bin mağaramız var. Roma döneminin en görkemli kalesidir burası. Kalede ayrıca cami, kilise, saraylar gibi çok sayıda yapı da var. Bu bölgede 3 bin mağaranın da turizme açılmasıyla ilgili çalışma yapılması elzemdir."


Başkan Gülümser’den 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı Mesajı

Belediye Başkanı Erdem 19 Mayıs Kutlamalarına Katıldı

Belediye Başkanı Erdem  Çelenk Sunma Törenine Katıldı

Milli mücadelenin ruhu 105 yaşında! Siirt'te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşku ile kutlanıyor

Baykan’da 19 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

Baykan’da 19 Mayıs’ Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Çelenk Sunma Töreni Gerçekleştirildi

Siirt Belediyesi Ekipleri Su Arızasına Müdahale Etti

Siirt'te "Mabedin Gölgesinde Bir Nesil" Final Programı Yapıldı

Kurtalan'da Yaşanan Su Sorununa İlişkin Eşbaşkan Bingöl'den Açıklama

Siirt’e Ters Laleleri Görüntülendi


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.